Tschiertschen

Hotel Gürgaletsch is gelegen in het kleine bergdorp Tschiertschen (1350m) dat uitkijkt over het Schanfigg dal. Tschiertschen behoort tot de bergdorpen in het kanton Graubünden, die al vroeg door vakantiegangers ontdekt werden. Al begin 1900 ontstonden er de eerste hotels en pensions. Aangemoedigd door de gunstige geografische ligging en de algemene trend om het zwaartepunt van zomertoerisme naar wintertoerisme te verplaatsen, richtte Tschiertschen zich steeds meer op de wintersport. Dit heeft geleid tot een goed geprepareerd en veelzijdig skigebied, met ski, slee en winter-wandelmogelijkheden.

Naast de wintersport, heeft Tschiertschen vooral veel te bieden in de zomermaanden. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de spectaculaire natuur die de omgeving van Tschiertschen rijk is en zorgeloos de goed aangegeven wandelroutes volgen. Ook kan je gemakkelijk met het openbaar vervoer, de postbus of trein, naar andere dalen, dorpen en steden reizen.

Ondanks de uitgebreide, toeristische voorzieningen heeft Tschiertschen in alle opzichten de karakteristieke eigenschappen van een Kurort behouden. Het is er schoon, rustig en gemoedelijk, en de frisse berglucht doet menig mens goed.

Het dorp zelf telt slechts ca. 250 inwoners en kenmerkt zich door haar knusse kern van houten huizen en schuren in traditionele Zwitserse bergarchitectuur. Er zijn enkele winkeltjes waar je terecht kan voor voedingswaren, tijdschriften en sportartikelen, en twee cafeetjes. Langs de pistes/wandelroutes liggen drie restaurants (Hühnerchöpf, Furgliss en Jochalp) waar je zowel ’s winters als zomers terecht kan voor een kop koffie, glühwein of lunch.

Tschiertschen_kl

Foto_wandelaars_Engi

 

alpabzug

huisje_met_koeiebellen

vlag_op_buel

Wandelhotel_Alpina_Zwitsl._Truus_Wijnen_fotografie_10

Chur

Op een klein half uur rijden van Tschiertschen ligt wat men noemt de oudste stad van Zwitserland: Chur, sinds 1803 de hoofdstad van het Kanton Graubünden. Chur is met haar historische stadscentrum en talrijke winkels, boetieks, warenhuizen, cafés, clubs en festivals een bruisende stad.

Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Chur veel te bieden. Er zijn enkele musea, waaronder het Rätisches Museum (een overzicht van de schatten en vondsten van Chur vanaf de prehistorie tot heden), het Bündner Kunstmuseum (wisselende tentoonstellingen en een vaste collectie met werk van o.a. Angelika Kauffmann, Alberto Giacometti en Ernst Ludwig Kirchner) en het Naturmuseum (de natuur van Graubünden staat hier centraal).

Daarnaast zijn de Kirche St.Luzius (met een crypte uit de 8ste eeuw), de laatgotische Kirche St.Martin en de kathedraal van Chur bezienswaardige monumenten.

Naast de historische stadsarchitectuur kent Chur ook vele hedendaagse bouwwerken die zeer de moeite waard zijn om te bezichtigen, van het postmoderne Postautoplattform, ontworpen door Ove Arup, Rachard Brosi en Robert Obrist, tot de sobere werken van de beroemde Zwitserse architecten Peter Zumthor en Valerio Olgiati.

Vanuit Chur kan je gemakkelijk en comfortabel per postauto, trein of Rätischenbahn naar andere ski en/of wandeloorden zoals Arosa en Lenzerheide reizen.

Chur